SuperSpetters

Het Twentebad werkt al een aantal jaren met de SuperSpetters zwemlesmethode van de KNZB (Koninklijke Nederlandse Zwembond). Bij de SuperSpetters zwemlesmethode leren kinderen alle onderdelen van het ZwemABC in één traject. Dit heeft als resultaat dat alle kinderen echt zwemveilig zijn als ze het diploma hebben gehaald. Bij de SuperSpetters zwemlesmethode leren de kinderen op een leuke manier goed zwemmen en is er veel aandacht voor persoonlijk contact.


SuperSpetters in het Twentebad

 • Kijk op www.superspetters.nl voor een indruk van de KNZB zwemles manier.
 • De minimale leeftijd bij ons is 4 en geen 5.
 • Speciale zwemlestijden voor kinderen van 7 jaar en ouder.
 • 1 keer per week 45 minuten les.
 • Je kunt je kind altijd zien. (TV, tribune of vanuit de horeca)
 • De kinderen beginnen in ondiep water, hierdoor kun je zonder drijfmiddelen werken aan zelfvertrouwen, drijven op buik en rug en ervaren de kinderen een natuurlijk gevoel voor bewegen in water.
 • Het Twentebad heeft veel verschillende baden, daarom leert uw kind zwemmen in grote en kleine baden, veilig omgaan met glijbanen en duikplanken. Dit is een groot voordeel voor veilig leren zwemmen.
 • Groep van +/- 12 kinderen. Uit ervaring weten wij dat we met iets meer kinderen hetzelfde resultaat halen.
  Dit komt onder andere door het opleidingsniveau van onze zwemonderwijzers. Door de iets grotere groep is de zwemles bij ons stukken goedkoper dan bij andere zwemscholen. 
 • Gratis WiFi in de horeca en op de tribune.
 • Vaste zwemonderwijzer(s).
 • 6 dagen per week lestijden.
 • Gratis recreatief zwemmen vanaf het moment dat je kind op de wachtlijst staat totdat je kind het diploma heeft.
 • 50% korting op het gezinsabonnement vanaf het moment dat je kind 3 jaar is én op de wachtlijst staat, totdat je kind het diploma heeft.Opbouw zwemlestraject
In de eerste fase van de zwemles raken kinderen gewend aan het water. Na deze fase staan de borstcrawl en rugcrawl centraal. Dit zijn voor veel kinderen natuurlijke zwemslagen, die daardoor makkelijker aan te leren zijn.

Later in het traject leren de kinderen de enkelvoudige rugslag en de schoolslag. Verschillende survivalelementen, bijvoorbeeld de HELP-houding, hurksprong en draai lengte as worden al in een vroege fase aangeleerd. We vinden het namelijk belangrijk dat kinderen niet alleen goed leren zwemmen, maar dat ze zich ook kunnen redden in het water tijdens onverwachte situaties.


Tijdsduur hele traject
We maken gebruik van verschillende baden. Bad 1,2,3 zitten in het ondiepe bad en bad 4,5,6 in het diepe bad. Gemiddeld zitten kinderen 16 weken in bad 1 t/m 4 en 8 weken in bad 5 en 6. Dit betekent dat kinderen gemiddeld 80 lessen bezig zijn om het diploma te halen.


Gebruik materiaal
Tijdens de zwemlessen maken kinderen gebruik van een badmuts, zwembril en zoomers (kleine flippers). Hierdoor kunnen kinderen zich beter concentreren op het oefenen van de zwemslagen en leren ze sneller zwemmen. De ervaring leert dat kinderen het zwemmen met deze materialen erg leuk vinden.

De zoomers zorgen voor goede krachtige crawlbenen. De zwembril wordt alleen gebruikt bij oefeningen waarbij de zwemslagen worden aangeleerd of verbeterd. Alle vaardigheden waarbij onderwater oriëntatie en survival centraal staan worden zonder zwembril uitgevoerd. Omdat we het belangrijk vinden dat de kinderen zelf ervaren wat het water met hen doet, werken we niet met drijfmiddelen maar wel met hulpmiddelen.


Communicatie
Een belangrijk onderdeel van SuperSpetters zwemles is de communicatie met ouders en het kind. Ouders worden middels een app gedurende de zwemlessen op de hoogte gehouden van de voortgang. Tijdens kijklessen kunnen ouders aan de badrand de vorderingen van het kind aanschouwen.

Kinderen ontvangen bij aanvang van het zwemlestraject een persoonlijk zwemboek. In dit zwemboek zitten leuke zwemlesverhalen voor de kinderen, kunnen beloningsstickers worden geplakt en staat handige informatie voor de ouders.

Kwaliteitswaarborging KNZB Eén keer per jaar komt er een Controleur SuperSpetters op bezoek bij het Twentebad om de zwemlessen te bekijken. De controleur zal middels een checklist bekijken of de richtlijnen en kernwaarden van SuperSpetters worden nageleefd.

SuperSpetters vs ZwemABC Veel ouders zullen nog bekend zijn met het oude ZwemABC wat eerder aangeboden werd. Daarom hebben we de verschillen en gelijkenissen hieronder op een rijtje gezet.


Wat zijn de grootste verschillen?

 • Bij de SuperSpetters worden materialen gebruikt die echte zwemmers ook gebruiken, zoals een badmuts en zwembril. Dit maakt het zwemmen comfortabeler.
 • Bij SuperSpetters leren kinderen eerst de borstcrawl en de rugcrawl in plaats van de schoolslag, dit sluit het beste aan op de natuurlijke bewegingsvormen.
 • Bij de Superspetters worden kleine zwemvliezen (zoomers) gebruikt zodat kinderen met minder kracht beter vooruitkomen. Hierdoor kunnen ze de borstcrawl technisch beter leren. En hoe beter de techniek, hoe minder kracht het kost.
 • Bij de SuperSpetters is de kwaliteit van de borstcrawl beter dan bij het ZwemABC. Dit komt o.a. door het gebruik van de zoomers tijdens de les en de keuze om meer tijd aan techniek te besteden.
 • Er zijn geen losse A- en B-diploma’s meer. Wel krijgen de kinderen als ze op het oude A-niveau zitten een beloning, namelijk een “vleugelvrij-bandje”. Vanaf dat moment mogen ze, onder begeleiding van een volwassene, zonder vleugels recreatief zwemmen.


Wat is hetzelfde gebleven?

 • SuperSpetters duurt net zo lang als het ZwemABC. We rekenen gemiddeld 80 reguliere lessen of 40 turbolessen voor het SuperSpetters traject.
 • Een goede schoolslag blijft heel belangrijk.
 • We blijven lesgeven zonder drijfpakjes of andere drijfmiddelen.
 • Ouders kunnen alle lessen volgen op het scherm in de Poolbar of op de tribune.
 • We proberen zoveel mogelijk dezelfde groepen te houden, met een vaste zwemonderwijzer.
 • Wij werken alleen met gediplomeerde zwemonderwijzers.
 • Kinderen kunnen nog steeds gratis, onbeperkt zwemmen.


Vragen?

Specifieke vragen over de zwemlessen van het Twentebad, kunnen worden gesteld via zwemles@twentebad.nl

 

Ook enthousiast geworden voor de SuperSpetters zwemlessen?
Lees hier meer over 'inschrijven en wachtlijsten'Bekijk ook eens...

zwemles

Tarieven zwemles

Wat kost zwemles nu precies en nog veel belangrijker, wat krijgt u ervoor?

receptie

Inschrijven en Wachtlijsten

Inschrijven en Wachtlijsten

Kids

SuperSpetters Turbo

Binnen 1 schooljaar een compleet zwemdiploma.